A Mátra szívében, a Pipis-hegyen, található a repülőterünk. Alattunk Gyöngyös városa és a környező falvak, a közelben a Mátra vonulatai és a mindezek fölé emelkedő Kékes. Csillagászok sokszor használják a helyet az égbolt megfigyelésére is.

A helyszín flórája és faunája is egyedülálló. A Pipis-hegy és a Sár-hegy közötti völgyben a szubalpin klíma a növényvilágában az Alacsony-Tátra 2500 méteres magasságát idézi.

Bezzeg a Sár-hegy déli oldalán mediterrán éghajlatra jellemző flóraelemek is megtalálhatók. Ráadásul a közelben hullámzik csendesen az Ecsédi-tó, Európa harmadik legtisztább vizű tava.

Nem kell sokat tenni érte, hogy elérje a Sás-tót Mátrafüreden, az erdőrezetvátumot Mátraházán, Gyöngyösön az Orczy-kastély parkját, a Sár-hegyet illetve az ott található Szt. Anna tavat.

A Pipis-hegyen van a vidék egyetlen repülőtere, amely Európában egyedülállónak mondható: vitorlás repülőgéppel az elérhető legmagasabb légköri rekordokat döntötték itt meg.

A környéken rengeteg a látnivaló:
- Gyöngyösön a Ferences kolostor, a Grassalkovich-ház, a városi Könyvtár, a Kálvária-kápolna, a Vármegyeháza és a Szent Orbán Római katolikus templom;
- Kékestető, amely a maga 1014 méterével tornyosul fölénk.

Végigjárhatunk jó néhány emlékművet, szobrot is: Gyöngyösön vár a Huszár-szobor, Károly Róbert szobra, a Mária koronázása-szobor, a Pieta-szobor és a Szent Donát-szobor is.

Ha eddig kimaradt volna az életéből, Gyöngyösön bemerészkedhet a Ferences Műemlék Könyvtárba, a Mátra Múzeumba, a Palóc népművészeti kiállításra és a Szent Bertalan-templom Kincstárába is.

 

Megközelítés

 

Ezt fontos elolvasni, hogy el ne tévedjen Gyöngyösig és még tovább. A Pipishegyre könnyen, gyorsan és egyszerűen el lehet jutni. A legkézenfekvőbb, ha vitorlázó-repülőgéppel érkezünk helyszínre, :) de persze közlekedhetünk másképp is.

 

A költőien nyolcvanas számúra keresztelt Budapest-Miskolc vasútvonalról, Vámosgyörkről ágazik le a 85-ös számú, Gyöngyösig vezető vasúti szárnyvonal. Napi tíz vonatpár közlekedik e szakaszon, és csatlakozásuk a nyolcvanas vonalon közlekedő vonatokhoz - szaknyelven - kielégítő.

A 85-ös vonalon kizárólag személyvonatok közlekednek, menetidejük 13 perc. A szárnyvonal leágazásánál fekvő Vámosgyörk állomáson az InterCityken és a tehervagonokon kívül minden vonat megáll.

A Volánbusz és a Mátra Volán Rt. Budapest-Gyöngyös között menetrendszerint közlekedő autóbuszjárataival szintén könnyen megközelíthető a város.

A buszok Budapestről a Népstadion állomásról indulnak, és nagy részük gyorsjárat. Ez azt jelenti, hogy egy és negyed órán keresztül száguld a busz az M3 autópályán.

Munkanapokon több mint 50 autóbuszpár közlekedik - ez azt jelenti, hogy hajnal hattól cirka húszpercenként indul busz.

Gyöngyös városa mellett másfél kilométerre halad az M3 autópálya. A gyöngyös-kelet (keletről érkezők részére) és a gyöngyös-nyugat  (Budapestről érkezőknek) lehajtókat kell választani.

Aki nem ragaszkodik az autópályához, az jöhet a 3-as főközlekedési úton, amely Gyöngyösön áthalad. Erről a városban a Mátrafüred feléd vezető 24-es számú úton.

 Az alábbi térképek segítséget nyújtanak, hogy könnyebben megtaláljon minket, ha még nem járt nálunk. Mi szeretettel várjuk önt!!